donderdag 9 juli 2015

Update beleidswijzer sport en bewegen

Geschreven op Netwerk In Beweging: 21 mei 2015


Wat is de toekomst van sport- en beweegbeleid? Over die vraag bogen Marieke Verhaaf, Jeroen Hoyng en Maartje Kunen, adviseurs van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB), zich op 19 mei samen met de gemeenten Ede, Den Bosch, Hellendoorn, Amersfoort en Gilze en Rijen. Vertegenwoordigers van de organisatie Onbeperkt Sportief en Hogeschool van Arnhem en Nijmegen sloten zich daarbij aan.
Minstens 30 gemeenten in Nederland hebben een beleidsnota of visie op het onderwerp sport en bewegen die in 2015 afloopt. Dat kan betekenen dat deze gemeenten nu of binnenkort aan de slag gaan met een uitdaging: het schrijven van een nieuwe beleidsopgave of visie op sport en bewegen. NISB bracht in 2007 de Beleidswijzer Sport en Bewegen uit om gemeenten te ondersteunen bij het opstellen van sport- en beweegbeleid. Een praktische handreiking waar meer dan 200 gemeenten gebruik van hebben gemaakt.
Nieuwe ontwikkelingen
Maar de tijd haalt ons in. Door ontwikkelingen in het sociale domein, met daarin de decentralisaties en kansen en mogelijkheden  om sport daarin te positioneren, vinden wij dat de beleidswijzer toe is aan een update in een nieuwe vorm. En wat te denken van de individuele of anders georganiseerde sporter die beweegt in de openbare ruimte? De link tussen sport en het fysieke, ruimtelijke domein is net zo belangrijk. Als kennisinstituut willen we, samen met lokale professionals, producten ontwikkelen die van toegevoegde waarde zijn en die worden gebruikt. Daarom is de visie van gemeenten op zo’n nieuwe beleidswijzer voor ons belangrijk. Zonder input van gemeenten, geen nieuwe beleidswijzer.
Visie hoe dan ook belangrijk
Op 19 mei deelden gemeenten hun kennis en ondersteuningsbehoefte op het gebied van het maken van sport- en beweegbeleid. We hebben bediscussieerd of je sport- en beweegbeleid sec wil maken, of dat je sport als middel opneemt in andere beleidsnota’s of juist een combinatie van beide. Conclusie was dat het hoe dan ook belangrijk is om een visie te hebben op sport en bewegen. Zowel op sport en bewegen als doel op zich, als op sport en bewegen als middel. Daarnaast is aandacht voor het ‘instapniveau’ van de beleidsambtenaar belangrijk. Niet alle ambtenaren beschikken over hetzelfde kennis- en kundeniveau.
Procesvoorbeeld Den Bosch
Marielle van Houtum, beleidsmedewerker bij de gemeente Den Bosch, nam ons mee in het interactieve Bossche proces om te komen tot de nieuwe sportvisie ‘Sportief samen verder!’  Via een blog en ansichtkaarten konden inwoners van Den Bosch reageren op de huidige sportvisie. Er zijn debatten en informatieavonden georganiseerd en beleidsmedewerkers voerden gesprekken met sportverenigingen en andere betrokkenen in de gemeente. Een mooi voorbeeld met concrete tips  voor andere gemeenten. Het gesprek na de presentatie  ging niet alleen over het proces, maar er werd ook naar de inhoud van de visie gevraagd. Daarbij kwamen diverse onderwerpen als sportwijken, gebiedsgerichte indeling met sportwijkregisseurs, sterke verenigingen en sportieve infrastructuur aan de orde. Uiteraard werd ook samenwerken en faciliteren en daarmee de rol van de gemeente besproken.
Het vervolg: input gevraagd!
De NISB-adviseurs staan voor de mooie uitdaging om van de Beleidswijzer Sport en Bewegen weer een actueel product te maken, helemaal toegeschreven naar de inhoudelijke en procesmatige kennis en ondersteuningsbehoeften van gemeenten. Het spreekwoordelijke ei is hierover nog niet gelegd. Hoe de nieuwe beleidswijzer eruit komt te zien, is nog niet vastgesteld, maar deze bijeenkomst heeft ons geholpen om daar een beslissing over te nemen.
Sta jij als beleidsmedewerker of ambtenaar van de gemeente ook voor de uitdaging om aan de slag te gaan met nieuw sport- en beweegbeleid of met een integrale visie? En wil jij ons van input voorzien? Denk dan met ons mee. Geef je kennis en ondersteuningsbehoefte aan ons door viamaartje.kunen@nisb.nl. Kijk ook eens op onze website naar de huidige beleidswijzer en andere instrumenten die we je aanreiken.
In september organiseren we een tweede sessie met gemeenten om ons eerste concept van de vernieuwde beleidswijzer voor te leggen. Wil je daarbij aanwezig zijn, je bent van harte welkom! Geef je contactgegevens door aan  maartje.kunen@nisb.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten