donderdag 9 juli 2015

Inhuren ontwerper beweegvriendelijke omgeving loont!

geschreven op Netwerk In Beweging: 25 februari 2013
"Zonder ontwerper  van speelruimte, waren wij niet op deze ideeën gekomen en was het budget heel anders gebruikt!” zeggen medewerkers van  Sportbedrijf Deventer en basisschool de Windroos. Ontwerpster Aafje Meijer van Speelplan heeft in Deventer het Olympisch schoolplein in Voorstad Oost bij basisschool de Windroos ontworpen. Meijer is gespecialiseerd in het ontwerpen van speel- en beweegvriendelijke speelplekken. De school en Sportbedrijf Deventer benoemen dat er zonder ontwerper een heel ander plein gekomen was, met waarschijnlijk een groot speeltoestel. “Er is nu veel ruimte gecreëerd. Kinderen hebben  nu alle ruimte om te bewegen en alles heeft een logische plek waardoor kinderen elkaar minder in de weg lopen.” Ook de leerkrachten zijn positief. De kinderen spelen meer met elkaar en zijn meer in beweging.  De leerlingen zijn ook actief betrokken geweest in dit traject. Tekeningen werden in de klas gemaakt en onder begeleiding van de ontwerpers werd een heuse maquette gebouwd. Deze is dezelfde dag nog aan ouders en leerkrachten gepresenteerd. Mede daarom is het hun eigen plein geworden.
Het inschakelen van een ontwerper vraagt om goede samenwerking tussen opdrachtgever, de school en Sportbedrijf Deventer, in dit geval en de ontwerper. De school en Sportbedrijf Deventer hebben nagedacht voer een thema en een programma van eisen waaraan het schoolplein moest voldoen. Voorafgaand hebben de school en Sportbedrijf Deventer de keuze voor de ontwerper samen gemaakt door vier ontwerpers te vragen om een offerte en een presentatie. Goed opdrachtgeverschap is belangrijk zodat alle partijen weten wat van elkaar verwacht wordt.
Ook in Rosmalen is expertise op het gebied van ontwerp ingezet. “Zonder de inzet van een landschapsarchitect had er veel tekst op papier gestaan zonder uitvoerbare ideeën” zegt de Sportalliantie Rosmalen (SAR). Landschapsarchitect Remco van Eijndhoven heeft drie visies voor een beweegvriendelijke omgeving van de SAR vertaald in beeld. Door te werken met ‘visies’ is vooral gekeken naar de kansen die er liggen in plaats van naar beperkingen. Het levert een frisse, nieuwe kijk op. “Delen van de plannen zouden bij een meer functionele ontwikkeling niet belicht en uitgewerkt zijn” zegt de SAR. Ook benadrukt de SAR het belang van de betrokkenheid van bewoners in het vervolg van dit traject. Met deze beeldende visie, kan de SAR naar bewoners en organisaties toe om draagvlak te creëren en de plannen gezamenlijk verder uit te werken. Wederom wordt de landschapsarchitect betrokken voor het verbeelden van de plannen met kennis en expertise vanuit zijn eigen vakgebied. “Hij is in staat wensen, meningen en verhalen van betrokkenen te combineren met de mogelijkheden van de terreinen”. Dat is een hele grote meerwaarde, aldus de SAR.
De beweegvriendelijke omgeving (BVO) Pilots, Rosmalen en Deventer hebben gebruik gemaakt van het aanbod van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) om binnen de pilot BVO, expertise in te huren die NISB zelf niet in huis heeft. Tot dusver hebben de meeste pilots aanvragen ingediend voor expertise op het gebied van ontwerp. Opvallend is dat de pilots de expertise niet halen binnen hun eigen organisatie, waar soms ook ontwerpers werkzaam zijn. De meerwaarde van een ontwerper van buiten de eigen organisatie wordt gevonden in het ‘out of the box denken’ en buiten de bestaande kaders van de organisatie. Daarnaast is het ontwerpen van bijvoorbeeld speelruimte een expertise die veel organisaties niet in huis hebben.
NISB werkt aan een instrument om ontwerpers nog beter te kunnen bedienen bij het ontwerpen van een beweegvriendelijke omgeving. Wat hiervan het eindproduct zal zijn is afhankelijk van de wens en behoefte van ontwerpers. Komende maanden gaan we hiermee aan de slag. We staan open voor suggesties. Bent u ontwerper van de openbare ruimte? Waarmee en hoe kunnen wij u helpen om de openbare ruimte beweegvriendelijk te ontwerpen?  Suggesties kunt u mailen aan Maartje Kunen. (maartje.kunen@nisb.nl)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten