dinsdag 15 december 2015

Wij maken Nederland....gezond!

21 oktober 2015

Onder het motto 'wij maken Nederland' heb ik, Maartje Kunen, gisteren samen met mijn collega Dayenne op de Landmakersdag meegewerkt aan het manifest 2040 in dit jaar (2015) van de ruimte. Een visie op de ruimtelijke ontwikkeling richting 2040 met de belangrijkste opgaven, inrichtingsprincipes, organisatiesprincipes en concrete acties. 

We zijn blij dat het gelukt is om gezondheid als een van die ruimtelijke opgaven te benoemen in dit manifest. Daar waar een eeuw geleden ruimtelijke ontwikkeling en gezondheid nauw met elkaar waren verweven zijn we dat decennia later weer 'kwijt' geraakt. Gelukkig vinden de twee werelden elkaar weer steeds beter en vaker. Bij het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen houd ik me reeds vier jaar bezig met het verbinden van, de gezondheids en ruimtelijke wereld onder de paraplu van de 'beweegvriendelijke omgeving'. Een leefomgeving die uitdaagt en faciliteert om te sporten, bewegen, ontmoeten, spelen en verplaatsen. En dit principe van de beweegvriendelijke omgeving is terug te vinden in opgave 3 van het manifest.

'Gezondheid is topprioriteit bij wijkontwikkeling! Iedereen moet een gelijke kans hebben om in goede gezondheid oud te worden en ruimtelijke  inrichtingsmaatregelen zijn onmisbaar als je dat voor elkaar wilt krijgen. Het arsenaal van mogelijke verbeteringen is groot, zo stelt het manifest. Denk aan meer groen, schoner water, veilige fiets- en wandelroutes, plekken voor spel en ontmoeting. Alles wat uitnodigt tot meer bewegen en de sociale structuur versterkt, draagt bij. Door de vergrijzing en de tendens dat ouderen langer zelfstandig blijven wonen krijgt deze opgave extra accent. Een goed toegankelijke inrichting van de leefomgeving helpt kwetsbare mensen om zelfstandig te blijven en volwaardig te participeren, staat te lezen in het manifest. 

Verheugd ben ik, dat een gezonde leefomgeving voor iedereen is opgenomen in het manifest dankzij inzet van het RIVM en het Platform Gezond Ontwerp waar ik met mijn collega Dayenne namens NISB ook deel van uitmaak. Bang ben ik, dat het manifest een papieren boekwerk wordt in plaats van een gedachtengoed van ons, mensen werkzaam in de ruimtelijke ordening, allemaal. Het gesprek over onze ruimtelijke toekomst van Nederland moet doorgaan. We blijven aandacht vragen voor Nederland als Gezond Land. Een land waar ruimtelijke inrichting een wezenlijke bijdrage levert aan het verkleinen van gezondheidsverschillen en het faciliteren van sport, bewegen, ontmoeten, spelen en gezond verplaatsen in de openbare ruimte!

Wil je meer weten over de landmakersdag, bekijk dan dit filmpje, gemaakt door ANP, via deze link:https://www.youtube.com/watch?v=cPUy9I1kk-s
Wil je meer weten over het Jaar van de Ruimte en meer lezen van andere landmakers? Kijk dan eens op de website https://wijmakennederland of http://wiemaaktnederland.nl/
Lees het manifest 2040 via deze link: https://wijmakennederland.nl/pdf/Manifest.pdf?v=2 (opgave 3 gaat over de gezonde leefomgeving)
Wil jij als professional in het 'ruimtelijk' werkveld alvast jouw bijdrage leveren aan die gezonde leefomgeving? Dan kunnen wij je namens NISB op weg helpen met kennis, handige instrumenten en praktijkvoorbeelden. Ken je de ontwerpprincipes van een beweegvriendelijke omgeving al of de toolbox beweegruimte voor ouderen? Bekijk deze en andere informatie opwww.nisb.nl/ruimtevoorbewegen


Geen opmerkingen:

Een reactie posten